torsdag, september 27, 2007

Röd Tröja!


Äger jag en sån? Ska kolla...
Som allt annat är effekten av vad den enskilde kan göra liten och ofta obefintlig... Men att vara cynisk och avfärda alla initiativ är att vara lat, feg, räddhågsen, ogenerös och ryggradslös. (Rädd, verkligen? Ja, jag tror de flesta cynikers problem är att de är stolta över sin cyniska hållning och självutnämnda roll av bättre vetande, att om de skulle visa sig våga tro på något, så är de rädda för att den bilden kunde börja krackelera i andras ögon.)

Så imorgon alltså, som även DN uppmanar till. Röd Tröja! Röd som munkarnas kåpor, röd som NLD's flagga, röd som blodet som börjar spillas på Yangons gator.
Kan du ändå inte låta bli att vara skeptisk - se det som ett experiment!

Om bilder skulle hamna på generalernas bord, på allehanda människor i övriga världen som bär röda tröjor för att visa sitt stöd för Burmas follk, på gator och torg - då kanske ytterligare ett uns av tvivel skulle sälla till sig hopen som borde finnas där. Than Shwe och hans gelikar lär väl inte bry sig, men hans högra händer, beskyddare och högt uppsatta medarbetare kanske inte är lika besatta, kanske verkligen TROR att de gör allting rätt och att hela Burmas folk och hela världen har fel.

Det är mellan Than Shwe och folket som viljan till förändring måste dyka upp. "Duvorna" i juntan måste våga göra avvikande uttalanden. Militärerna, ända ner till soldaterna, måste våga inse att de har fel, släppa vapnen och byta sida.