söndag, september 30, 2007

Vad är nästa steg?

Det är tal om avhoppare (DN) från militären i Burma som jag väntat på (SvD)! Det är en av vägarna jag satt mitt hopp till. Det ryktas även att soldater ska ha velat byta sida (DN, pappersversionen). Jag tänkte för några dagar sen: Tänk om demonstranterna tjatat och ropat åt dem att lägga ner vapen och byta sida, och några till slut hade gjort det. Om i bästa fall det blev en kaskadeffekt kunde till slut en majoritet av soldaterna i staden gjort myteri och vägrat skjuta mer... Men risken är väl att ingen vågar vara den förste.

Man är i spänd förväntan över vad som kan ha kommit av mötet mellan Ibrahim Gambari och Aung San Suu Kyi. Men en del dystra analyser menar nu att det är kört. Idiotiskt egentligen, att dela med sig av sin pessimistiska syn - det leder bara till att folk släpper sin uppmärksamhet kring det här och det spelar generalerna rakt i händerna. De har från början försökt få protesterna att framstå som små och meningslösa.

Demonstrationerna har tillfälligt skapat stor uppmärksamhet, men med ett sånt envist och hänsynslöst övre skikt i juntan verkar det ju inte spela någon roll hur många i och utanför landet som protesterar...

Den nya metoden för en enig opposition sägs nu vara strejk. "stoppa alla regeringsmekanismer genom att helt enkelt vara tysta och stanna hemma"... Hmm, jag kan inte låta bli att bli skeptisk. Är det säkert att detta på något sätt är säkrare för folket? När man strejkar kan man ofta vara ensam när man utsätts för polisens eller militärens straff. Ska en busschaufför vägra köra en militär? Vad kommer hända med busschauffören då, och vem kommer se och höra om det? En annan risk är att strejk skapar splittring, då vissa ej vågar strejka och därför drabbas av påtryckningar från strejkare...

Buddhistiska munkar är så obegripligt goda i sin strävan! Läser på Mizzima.com :

12:20 p.m.
Monks respond to crackdown by chanting loving kindness

Security forces in Mandalay have locked most of the Buddhist monasteries and restricted movement of monks, effectively barring the Buddhist clergy from marching on the streets in protest. However, though locked up inside the monasteries, monks continued their protest by chanting Metta Sutta (Buddhist words for loving kindness).

Meanwhile, civilians holding a big portrait of Gautam Buddha are gearing up for protests in Mandalay.

Vid Metta Sutta bön önskar man allt och alla allt gott och frammanar kärlek riktad åt alla. Tänk att de kan! Kolla WebTV-länken här, om militärens attacker mot klostren.