lördag, november 11, 2006

Gränsen för uppenbar diskriminering

Jag är den första att hålla med om att det är viktigt att inte övertolka eller misstolka statistik för att komma till önskade slutsatser. Förutom att det är meningslöst, så sänker det ens egen trovärdighet och riskerar att få motsatt verkan på den allmäna opinionen, om misstolkningen påpekas eller avslöjas.

Men ibland får man ändå vara lagom försiktig. Jag gick nyss en veckas kurs i "Kvalitetssäkring i Forskningslaboratoriet" (ungefär). Som ett övningsexempel i "statistical thinking" presenterades faktumet att :

Flickor är i genomsnitt duktigare än pojkar i skolan, men endast 18% av landets professorer är kvinnor. Antyder detta diskriminering?


I den efterföljande diskussionen framgick att det var meningen att man skulle konstatera att det saknades information för att avgöra saken. Fler andra faktorer skulle kunna påverka andelen kvinnor, och det är viktigt att inte tolka fram en politisk korrekt slutsats. Visst, visst, övertolkning är farligt, och sker allt för ofta, men 18%!? Jag sa till gruppen att 45% inte hade varit särskilt upprörande och kunnat bero på andra faktorer, men dessa faktorer bör i många fall ta ut varandra och att 18% är en för låg siffra för att inte bero på diskriminering. Hur låg ska den annars vara för att diskriminering ska vara den uppenbara orsaken? 1%? 2%?

Andra föreslagna faktorer var "skillnader i intresse" hos män och kvinnor, annorlunda fördelning i "duktighet"/intelligens hos män och kvinnor (män skulle enligt denna förklaring vara mindre begåvade i genomsnitt, men vara bredare fördelade - dvs representera fler av de smartaste och fler av de minst begåvade), andra egenskaper viktiga för professorer överrepresenterade hos män etc.

Ingen av de 10 andra kursdeltagarna sa något för att hålla med mig om att 18% åtminstone ANTYDDE diskriminering (även om det är otillräckligt som bevis), utan verkade hålla med läraren, kanske i sin iver att inte framstå som blåögda i sitt statistiska tänkande. Även kursansvarige, studierektor och kvinna, nickade medhållande.

Jag blir så trött på denna enfaldiga enkelspårighet, som på ena sättet verkat drabba de flesta! Antingen ser man diskriminering i varenda ord, i varenda produkt, i trottoarkantens placering och i hur vinden susar i träden. Eller så är man helt blind för den, och hävdar att allt tal om diskriminering är inbillning eller misstolkad statistik. Var är ni, vettiga människor?

5 Comments:

At 7:08 em, Blogger johanna said...

"skillnader i intresse"...vet inte om jag ska skratta eller gråta...

Skitbra text!

 
At 4:48 em, Anonymous Anonym said...

Poängen med exemplet var väl att visa att oavsett om siffran är 1% eller 100% så är den värdelös i sig själv.
Siffran 18% räcker inte för att dra några som helst slutsater. För att göra det krävs att man först undersöker de här andra "föreslagna faktorerna". Om dom inte kan förklara siffran 18%, DÅ antyder den diskriminering. Sorry David men jag håller nog med din lärare här...

 
At 5:17 em, Blogger David said...

Skulle det här handlat om ett kemiskt experiment med substrat och reaktioner som man inte hade en aning om eller inte förstod, då skulle siffran förstås inte säga något alls. Men om man nu tar det man tycker sig veta om hur Sverige, människor och universitet fungerar + lite sunt förnuft, så måste man kunna göra en rimlighetsbedömning. Vi har inte en okänd värld av aldrig tidigare upptäckta faktorer framför oss, utan det handlar om samhället - något som vi kan föreställa oss. Och jag ser inget i samhället som INTE handlar om diskriminering som ändå skulle leda till att endast 1% av prof.platserna fylldes av kvinnor. Man kan testa några teser som man brainstormar fram: Kanske är kvinnor jämnt svårt gravida, så de kan inte jobba som professor. Nej, sakfel. Kanske sjunker kvinnors IQ drastiskt efter att de fyllt 30? Nej, också sakfel... Kanske är kvinnor mest intresserade av hem och matlagning, trots allt? Nej, även om det inte behövs, så tror jag till och med att det lär finnas diverse vetenskapliga avhandlingar på det ämnet, så det är nog också ställt utom allt rimligt tvivel att det inte är sant.
Faktum är att varenda tänkbar variabel i det komplexa systemet SAMHÄLLET inte kan undersökas, och därför måste man någonstans använda sunt förnuft. Åtminstone för att, allra minst, se antyningar och tendenser.

 
At 12:12 fm, Anonymous Anonym said...

18% alltså... Det skulle vara intressant att se hela stegen, det vill säga könsfördelningen från grundutbildning, via forskarutbildning till forskartjänster och i slutändan tjänster med personalansvar. Vart tar kvinnorna vägen måntro? Kanske tjänar de storkovan i näringslivet....

 
At 7:10 em, Blogger johanna said...

Tror tyvärr inte att de tjänar storkovan i näringslivet... Tack vare årliga deklarationer så går det ju att se en sak klart och tydligt: Kvinnor tjänar i snitt väldigt mycket mindre än vad män tjänar i snitt...

 

Skicka en kommentar

<< Home